8/2021 Allomeera Oy – mistä kaikki alkoi?

18.08.2021

Allomeeran asiakastarinat -sivustolla julkaistaan kuukausittain mielenkiintoisia asiakastarinoita 27 vuotta pitkän matkan varrelta. Vuosikymmenten aikana yritys on onnistunut luomaan pitkäkestoisia asiakassuhteita, joiden lähtökohtana on ollut henkilökohtainen asiakaspalvelu ja pyrkimyksenä asiakkaan odotusten ylittäminen.

Jatkossa Allomeera pysähtyy asiakkaidensa luokse, tutustuu heidän tarinaansa ja esittelee sen myös teille. Esille nousee varmasti kysymyksiä kuten; Miten yhteistyö Allomeeran kanssa alkoi? Minkälaisia vaiheita matkan varrella on ollut? Entä miltä tulevaisuus näyttää? Asiakastarinoiden kautta tullaan kuvaamaan vierailun kohteina olevien tallien ja raviratojen arkea ja selvittämään lopulta vastauksen yksinkertaiseen kysymykseen: Miksi Allomeera?

Ensimmäisen asiakastarinan myötä artikkelissa palataan kuitenkin vuoteen 1994, jolloin Allomeera Oy sai alkunsa Seinäjoen vanhalla teollisuusalueella. Tämä on lyhyt tarina yrittäjästä, joka uskoi omaan visioonsa ja lähti rohkeasti tavoittelemaan sitä kovan työn ja periksiantamattomuuden kautta. Mainittakoon heti alkuun, että tämän asiakastarinan kirjoittaja ei ole yrittäjä itse.

1994

Vuonna 1994 Suomessa elettin laman jälkeistä aikakautta. Aikansa superhevonen ja Elitloppet-voittaja Copiad kävi esittäytymässä Suomessa ja haki näytöstyyliin ykköspalkinnon Suomen ravikevään huipentaneesta Finlandia-ajosta. Myöhemmin kesällä suomalaisten suurylpeys Houston Laukko valloitti Suur-Hollola -ajon ja elokuussa valtakuntamme uusia ravikuninkaallisia Petteä ja Luisteria juhlittiin Oulun Äimärautiolla. Samana vuonna Seinäjoella toimintaansa aloitteli Allomeera Oy -nimeä kantanut yritys, jonka kunnianhimoisena visiona oli vallata hevosurheilevan Suomen tallialueet traileri ja hevosauto kerrallaan. Seuraavassa aikakauden muistelmia yrittäjän itsensä kertomina:

Allomeera Oy:n tarina alkoi Ruotsista, jonne lähdin alun perin Pegasus-karsinoiden myyntipalaveriin. Tässä vaiheessa olin jo Pegasus-karsinoiden jälleenmyyjänä Suomessa. Seuranani oli tuolloin nykyään jo edesmennyt Anders Söderlund, joka oli alusta asti tärkeä tuki alkavalla urallani. Matkan aikana Anders kysyi, että poikkeaisimmeko Umesläpin tehtaalla, jonka johtajan Per Viklundin hän tunsi jo vuosien takaa. Vastasin kysymykseen myöntävästi ja ajoimme Bygdsiliumiin, jossa pääsin tutustumaan ensimmäistä kertaa Umesläpin tehtaaseen, aloittaa Allomeera Oy:n perustaja Jari Kankaanpää.

Kahvipöydässä istuessamme Per kysyi minulta, olisinko halukas myymään Umesläpiä Suomessa? Kysymys tuli hieman yllättäen, enkä osannut heti antaa vastausta. Erinäisten vaiheiden jälkeen minusta tuli kuitenkin Umesläpin ainut jälleenmyyjä Suomessa ja loppu on historiaa. Vuosien jälkeen Anders kertoi, että asia oli sovittu hänen ja Perin välillä jo aiemmin, eikä minulla lopulta ollut edes vaihtoehtoja, jatkaa Kankaanpää.

Allomeeran ensimmäinen toimipiste sijaitsi Seinäjoen Teollisuustiellä, jonne Umesläpin trailereita alkoi rantautua hiljalleen kiihtyvään tahtiin. Tilat olivat murto-osa nykyisistä ja vaikka Kankaanpää oli viettänyt elämänsä raviradoilla hevosten parissa, oli alku uuden opettelua ja jossain määrin jopa oppirahojen makselemista.

Alku oli vaatimatonta ja pienissä vuokratiloissa selviämistä. Opettelin kantapään kautta trailereiden huoltoa, fiksaamista ja teippaamista. Alusta alkaen oli kuitenkin selvää, että jokainen pihasta lähtevä traileri laitetaan huippukuntoon ja viedään asiakkaalle pihaan saakka. Ensimmäisten vuosien aikana trailereita ajettiin vanhalla diesel-mersulla ympäri Suomea. Negatiivisina muistoina alkuajoista mieleen nousevat ne hetket, jolloin mersun nelivaihteisen laatikon välitykset yhdistettynä perässä vedettävään telitraileriin mahdollistivat maksimissaan kolmosvaihteella ajamisen, naurahtaa Kankaanpää.

Muutaman vuoden jälkeen Allomeeran toimipiste alkoi käymään pieneksi ja edessä oli muutto tien toisella puolelle – isompiin tiloihin, jossa myös myyntipihan ylläpitäminen oli helpompaa. Ensimmäisten vuosien ajan toiminta pyöri Umesläpin trailereiden ympärillä, mutta hiljalleen vaihdokkien myötä mukaan tulivat myös muut merkit. Uusien trailereiden osalta Allomeera on kuitenkin vannonut alusta asti vain ja ainoastaan Umesläpin nimeen. Umesläp on mahdollistanut ensiluokkaisten tuotteiden maahantuonnin ja tarjonnut matkan varrella yrittäjälle kaiken mahdollisen tuen, joten muita vaihtoehtoja ei ole tarvinnut edes harkita. Kankaanpää jatkaa muisteloitaan ja hänen äänenpainonsa nousee innostuneesti käydessämme läpi viime vuosituhannen loppua.

Toisen toimipisteen aikakaudella mukaan tulivat myös käytetyt hevoskuorma-autot, joita hankittiin ostamalla ja luonnollisesti niitä tuli myös vaihdossa uusiin trailereihin. Tuolta aikakaudelta mieleen on jäänyt myös ensimmäinen oma konttoritila, joka oli asuntovaunuun tottuneelle kauppiaalle luksusta. Muutenkin 90-luvun loppu oli monella tavalla hienoa aikaa. Tietokoneet ja matkapuhelimet alkoivat olla yhä yleisempiä ja tämä vaikutti tietysti positiivisesti myös kaupankäyntiin, kertoo Kankaanpää.

 

Kierto muuttui nopeammaksi ja yhteydenottojen määrä asiakkaiden suunnasta lisääntyi entisestään. Isoin mullistus Allomeeran kannalta tapahtui kuitenkin Uumajassa, jossa Umesläp kehitti hevoskuljetuksen mullistaneen alumiinirunkoisen trailerin. Entistä kevyempi traileri yhdistettynä viimeisen päälle hiottuihin yksityiskohtiin vakuutti nopeasti asiakkaat ja positiiviset palautteet rohkaisivat myös meitä, muistelee Kankaanpää.

Vuosituhat vaihtuu

Vuosituhannen alussa Allomeera alkoi jälleen etsimään jälleen uusia tiloja, koska myyntipiha ja huoltokorjaamo jatkoivat kasvuaan. Vihdoin vuonna 2003 koitti aika siirtyä vuokratiloista omaan halliin, jonka asemapaikka löytyi Pohjan kaupunginosasta, Seinäjoen ja Nurmon rajalle piirretyn Rajatien kupeesta. Isompiin tiloihin siirryttäessä esiin nousi myös tarve vakituiselle huoltopäällikölle. Lopulta vuonna 2006 Allomeera palkkasi ensimmäisen vakituisen työntekijänsä ja siitä päivästä alkaen trailereiden sekä autojen huollosta on vastannut asiakkaidemme luottomieheksi vuosien varrella kasvanut Tero Knaapila.

Teron palkkaaminen on ollut Allomeeran kasvun kannalta kriittinen tekijä ja matkan varrella hänestä on tullut tärkeä osa yrityksen arkea. Huolto- ja korjaamopuolen paikat eivät ole tällaisessa bisneksessä niitä helpoimpia, mutta Teron periksiantamaton luonne ja monipuolinen osaaminen ovat mahdollistaneet sen, että trailerit ja autot lähtevät pihastamme aina viimeisen päälle huollettuina, kiittelee Kankaanpää.

 

Teron ohella haluan kiittää tässä yhteydessä kaikkia muitakin henkilöitä, jotka ovat olleet mahdollistamassa kasvuamme. Hannu, Aulis, Jorma, Heikki, Antti, Juhani ja moni muu on tarjonnut matkan varrella auttavan kätensä, joka on ollut pienillä henkilöstöresursseilla toimivalle yritykselle korvaamatonta. Viimeisimpänä mukaan liittynyt Sami on tuonut itsellenikin uutta puhtia ja hetkittäin tässä tuntee olevansa taas kolmekymppinen, naurahtaa Kankaanpää.

Rajatiellä vietetyn reilun vuosikymmenen jälkeen Allomeera siirsi toimintansa hetkellisesti Seinäjoen uudella teollisuusalueella sijainneisiin vuokratiloihin. Puurtajantielle siirryttäessä oli hetken aikaa epäselvää, mitä seuraavaksi ja millä tavalla. Kauppaa oli tehty yli 25 vuotta ja kauppiaan täytettyä 60 vuotta, oli valittava uusi suunta. Suunnan pohtiminen otti aikansa, mutta lopulta katse suuntautui eteenpäin. Vaihdelaatikosta löytyi vielä uusia pykäliä ja vuosien 2020 ja 2021 vaihteessa Allomeera muutti nykyisiin, kauttaaltaan uusittuihin toimitiloihin Seinäjoen Runkotielle.

Uuteen halliin investoiminen, uusien työntekijöiden palkkaaminen ja koko huoltokaluston uusiminen keskellä koronaa ei ollut yksinkertaista, mutta toisaalta pandemia tarjosi arvokkaan hetken pysähtyä ja miettiä uutta suuntaa. Viimeisen vuoden aikana Allomeeran taustalla on tehty valtavasti töitä tulevaisuuden eteen ja käytännössä kaikki mahdollinen toiminnan taustajärjestelmistä varastonhallintaan on laitettu uusiksi. Yritykseen on palkattu lisää työntekijöitä, jotka ovat tuoneet mukanaan arvokasta tietoa ja kokemusta alati digitalisoituvan maailman mahdollisuuksista. Uusi luku yrityksen historiassa on vasta alussa, mutta jo nyt uskallamme sanoa, että Runkotielle siirtyminen tapahtui täysin oikeaan aikaan.

Nykyhetki ja tulevaisuus

Vuoden 2021 alku näyttää tunnuslukujen osalta positiiviselta ja yrityksessä on vahva usko tulevaan. Muutaman vuoden päässä siintää jälleen yksi merkkipaalu ja Allomeeran täyttäessä 2024 kunnioitettavat 30 vuotta, haluaa yritys olla vielä muutaman askeleen nykyistä edellä. Vuonna 1994 päähän iskostunut visio tallialueiden valloittamisesta traileri kerrallaan on kokenut päivityksiä ja nykyään kaupankäynnin ytimessä on trailereiden ohella Suomen kattavin valikoima hevosautoja. Lisäksi Allomeera välittää asiakkailleen mittatilaustyönä toteutettavia karsinoita, tallitarvikkeita sekä erilaisia ajopaikkojen huoltoon ja ylläpitoon liittyviä tarvikkeita. Valikoima monipuolistuu ja kasvaa jatkuvasti, eikä yritys halua rajata sen ulkopuolelle mitään hevosurheiluun liittyvää. Allomeera haluaa luonnollisesti kasvattaa myös asiakaskuntaansa, mutta ennen kaikkea yrityksen tavoitteena on palvella nykyisiä asiakkaitamme entistäkin kokonaisvaltaisemmin.

Tulevien vuosien tavoitteenamme on saavuttaa asiakkaidemme silmissä mielikuva, jossa yhdistyvät laadukas ja joustava palvelu yhdistettynä kilpailukykyiseen hinnoitteluun sekä asiantuntemukseen. Haluamme oppia myös tuntemaan jokaisen asiakkaamme entistä paremmin, jotta voisimme vastata mahdollisimman yksilöllisesti juuri hänen tarpeisiinsa. Allomeera on alusta asti ollut sloganimme mukaisesti hevosihmisten asialla ja tuosta yksinkertaisesta ohjenuorasta aiomme pitää kiinni jatkossakin, päättää Allomeeran omistaja ja ylpeä perustaja Jari Kankaanpää.

Lisää tarinoita

Ei tuloksia

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Yritä muuttaa hakuasi, tai käytä yläpuolella olevaa navigointia löytääksesi kirjoituksen.